karlstrom.pien

Dan Karlström, tenori

Monipuolinen tenori Dan Karlström valmistui Åbo Akademin kauppakorkeakoulusta ja aloitti sen jälkeen lauluopintonsa Sibelius-Akatemiassa Anssi Hirvosen johdolla. Myöhemmin hänen opettajanaan ovat olleet professori Herbert Brauer ja mestarikursseilla Jaakko Ryhänen, Tom Krause, Elisabeth Werres sekä Irina Gavrilovic.

Dan Karlström ensimmäiset kiinnitykset olivat Gelsenkirchenin Schillertheaterissa ja Darmstadtin Staatstheaterissa. Vuodesta 2002 lähtien hän on ollut kiinnitettynä Leipzigin oopperan solistiksi, esiintyen rooleissa kuten Mime (Rheininkulta ja Siegfried),  David (Mestarilaulajat), Truffaldino (Love for 3 oranges) ja Tamino (Taikahuilu).
Lisäksi hän on vieraillut useissa muissa saksalaisissa oopperataloissa, kuten Semperoper Dresden, Erfurt, Berliinin Komische Oper ja Staatsoper Berlin. Rooleissa kuten Piet (Le Grand Macabre) ja Cassio (Othello)

Suomessa Karlströmiä on useasti kuultu eri orkesterien solistina, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa. Tamperen Oopperassa hän on esiintynyt Taminona Taikahuilussa ja Walther von der Vogelweidena oopperassa Tannhäuser.

Dan Karlström on tehnyt yhteistyötä kapellimestareista mm. Esa-Pekka Salosen, Christian Thielemann, Marc Albrechtin,  ja Sakari Oramon kanssa ja ohjaajista Peter Sellarsin, Claus Guthin, Robert Carsonin, Vilppu Kiljusen ja Fransisco Negrinin kanssa.

Konserttisolistina hänen repertuaariinsa kuuluvat mm. Bachin Jouluoratorio, Beethovenin 9´s, , Mozartin Requiem, Rossinin Petite Messe Solenelle ja Stabat Mater, Schönbergin Gurrelieder (Klaus Narr), Verdin Requiem ja Orffin Carmina Burana. Hän on esiintynyt myös lukuisilla radio- ja televisiotallenteilla ja levytyksillä; viimeksi BIS ´n Sibeliuksen laulujen kokonaislevytyksellä ja maailmaensilevytksellä Louis Spohrin oopperasta "Der Berggeist" Warsovan RSO´n kanssa.

Kaudella 2015-16 uusia rooleja olivat mm.  Zwerg  A.Zemlinskyn oopperassa Der Zwerg Chemnitzin oopperan uudessa produktiossa ja Luzio, Wagnerin oopperassa Das Liebesverbot Leipzigissa.

Lataa korkearesol.kuva >>