isokoski tn

Soile Isokoski, sopraano

Maailman kuuluisimmilla ooppera- ja konserttilavoilla esiintyvä Soile Isokoski on aikamme kysytyimpiä sopraanoja.

Soile Isokoski opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja piti ensikonserttinsa 1986. Vuonna 1987 hän voitti Lappeenrannan laulukilpailun, sai toisen palkinnon BBC Singer of the World kilpailussa ja voitti Elly Ameling- kilpailun sekä Tokion  kansainvälisen laulukilpailun.

 

Suomen Kansallisoopperassa Soile Isokoski debytoi La Bohèmen Mimin roolissa ja on sen jälkeen menestyksekkäästi esiintynyt  mm. Wienin, Hampurin, Berliinin ja Baijerin valtionoopperoissa, Milanon La Scalassa, Opéra  Bastillessa Pariisissa, Covent Gardenissa Lontoossa ja New Yorkin Metropolitanissa. Hän vierailee säännöllisesti monilla  kansainvälisillä musiikkijuhlilla mm. Salzburgissa, Savonlinnassa, Edinburghissa ja Orangessa. Hän tekee yhteistyötä  useiden merkittävien kapellimestareiden kanssa joista mainittakoon Esa-Pekka Salonen, Seiji Ozawa, Sir Colin Davis, Bernhard Haitink, Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Valeri Gergiev, James Levine sekä Zubin Mehta.

 

Soile Isokoskella on laaja konserttiohjelmisto ja hän on pitänyt lukuisia liedkonsertteja mm. Wienissä, Pariisissa, Lontoossa, Berliinissä, Frankfurtissa, Münchenissä, Roomassa, Ateenassa, Tokiossa, Moskovassa, Washingtonissa ja New Yorkissa. Hän on levyttänyt useiden suomalaisten ja pohjoismaalaisten säveltäjien sekä Schubertin, Schumannin ja Richard Straussin teoksia sekä yhdessä baritoni Bo Skovhusin kanssa myös lHugo Wolfin Italialaisen laulukirjan. Lisäksi Soile Isokoski on tehnyt useita ooppera- ja oratoriolevytyksiä. Hänen levytyksensä Richard Straussin orkesterilauluista Marek Janowskin johtaman Berliinin Radion Sinfoniaorkesterin kanssa sai vuonna 2002 arvostetun Gramophone Editor’s Choice Award -palkinnon.

 

Ansioistaan taiteilijana ja suomalaisen musiikin hyväksi tekemästään työstä Soile Isokoskelle myönnettiin Pro Finlandia- mitali vuonna 2002. Valtion säveltaidepalkinnon hän sai vuonna 2005.

Vuonna 2007 Soile Isokosken levytys ”Luonnotar” Jean Sibeliuksen orkesterisäestyksellisistä lauluista voitti MIDEM Classical Award 2007 -palkinnon "Vocal recitals" –sarjassa sekä BBC Music Magazinen ”Vuoden levy”- palkinnon. Kullervo-levytys Helsingin kaupunginorkesterin kanssa sai Diapason d’or de l’annee- palkinnon 2008.

Syyskuussa 2008 Soile Isokoskelle myönnettiin Wienissä kamarilaulajattaren arvonimi. Toukokuussa 2011 hänet promovoitiin Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

 

Syksyllä 2014 Soile Isokoski aloitti laulumusiikinlehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa ja on lisäksi lukuvuosina 2015-17 Sibelius-Akatemian vieraileva professori. Hän pitää myös mestarikursseja sekä Suomessa että ulkomailla ja toimii laulukilpailujen tuomaristossa joista mainittakoon Mirjam Helin-kilpailu ja BBC Cardiff Singer of the World.

 

Lataa korkearesol. kuva >>

Kuva: Heikki Tuuli

Soile Isokoski DISCOGRAPHY >>