Marita Viitasalo, piano

Lataa korkearesol. kuva >>
Kuva: Aino Huovio

Marita  Viitasalon  taiteellinen ura alkoi hänen saavutettuaan palkintosijan Maj Lind-pianokilpailussa. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa prof. Timo Mikkilän johdolla jatkaen opintojaan stipendin turvin Roomassa Accademia di Santa Ceciliassa, missä suoritti loppututkinnon 1971. Opinnot jatkuivat neljän vuoden ajan Wienin musiikkikorkeakoulussa prof. Dieter Weberin johdolla, ja hän  suoritti diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin sekä Sibelius-Akatemiassa 1972 että Wienissä 1976.

Ensikonserttinsa jälkeen Marita Viitasalo on ollut yksi ahkerimmin esiintyviä suomalaisia pianotaiteilijoita. Hän on antanut soolokonsertteja kotimaan lisäksi mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinissä, Roomassa, Tukholmassa ja Tokiossa sekä esiintynyt useiden orkestereiden solistina Suomessa ja Skandinaviassa. Hän on levyttänyt Sibeliuksen, Debussyn ja Ravelin pianomusiikkia, viimeisin vuonna 2015 Ondine-levymerkille.

Marita Viitasalo on tehnyt tiivistä yhteistyötä mm. sopraano Soile Isokosken ja baritoni Bo Skovhusin kanssa konsertoiden ympäri maailmaa merkittävissä musiikkikeskuksissa joista mainittakoon mm. Wienin Musikverein, Wienin Konzerthaus, Salzburgin musiikkijuhlat, Edinburghin Festivaalit, Lontoon Wigmore Hall sekä Carnegie Hall New Yorkissa. He ovat levyttäneet runsaasti kotimaista, pohjoismaista ja saksalaista liedmusiikkia Ondine-levymerkille.

Vuonna 1986 perustamansa Trio Finlandian jäsenenä Marita Viitasalo on konsertoinut laajasti Skandinaviassa, Keski-Euroopassa, USA:ssa sekä Kaakois-Aasiassa. Hän on levyttänyt mm. Brahmsin klarinettisonaatit Anna-Maija Korsimaan kanssa.

Taiteellisen toiminnan lisäksi Marita Viitasalo toimi pianomusiikin lehtorina  Sibelius-Akatemiassa1977-2010 sekä kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin pitkäaikaisena taiteellisena johtajana 1989-2013.

Tasavallan presidentti myönsi Marita Viitasalolle vuonna 2006  Pro Finlandia -mitalin hänen taiteellisista ansioistaan.
Vuonna 2013 hänelle myönnettiin sekä Espoon kaupungin taidepalkinto että Espoo-mitali.